Työturvallisuuslaki velvoittaa työnantajan perehdyttämään työntekijän työhön, työolosuhteisiin sekä turvallisiin työtapoihin. Huolellinen perehdytys on myös yksi tärkeimmistä työturvallisuutta varmistavista toimenpiteistä.
UUTINEN
Huolellinen ja onnistunut perehdytys on ennakoivaa turvallisuustoimintaa
UUTINEN
Huolellinen ja onnistunut perehdytys on ennakoivaa turvallisuustoimintaa
22.10.2021
Työturvallisuuslaki velvoittaa työnantajan perehdyttämään työntekijän työhön, työolosuhteisiin sekä turvallisiin työtapoihin. Huolellinen perehdytys on myös yksi tärkeimmistä työturvallisuutta varmistavista toimenpiteistä. Perehdytyksen epäonnistuessa tuloksena voi olla onnettomuuksia ja tapaturmia sekä pahimmillaan juridisia seurauksia työnantajalle.
Perehdytys koostuu yritykseen perehtymisestä ja työnopastuksesta. Yritykseen perehdyttäminen sisältää kaikki ne toimenpiteet, joilla ”talo tulee tutuksi” ja uusi työntekijä tutustuu työyhteisöön sekä yhteisiin tapoihin. Tämän jälkeen työnopastukseen kuuluvat kaikki asiat, jotka liittyvät itse työn tekemiseen. Perehdytyksessä on tärkeää, että aikaa käytetään molempiin ja perehdytyksen vastuuhenkilöt ovat myös valmistautuneet siihen etukäteen.
Perehdytys ei koske ainoastaan uusia työntekijöitä, vaan asia tulee ajankohtaiseksi myös silloin, kun työntekijä vaihtaa työtehtäviä talon sisällä. Työnantajalla on velvollisuus opastaa työntekijä työhön niin, että työntekijä hallitsee työssä käytettävät koneet sekä työvälineet ja osaa toimia myös mahdollisissa häiriö- ja poikkeustilanteissa.
Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty – miten rakentaa toimiva perehdytys?
Valitettavan usein perehdytystä saatetaan pitää onnistuneena, kunhan edellä mainituista asioista on jotenkuten huolehdittu. Onnistuminen vaatii kuitenkin huolellista perehtymistä myös perehdytyksen vastuuhenkilöiltä sekä erilaisten perehdytysmuotojen miettimistä. Miten varmistetaan yhdenmukainen ja tasalaatuinen perehdytyskoulutus? Pidetäänkö perehdytys lähi- vai verkkokoulutuksena vai hyödynnetäänkö molempia? Ketkä kaikki osallistuvat työntekijän perehdyttämiseen? Millaista valmistautumista perehdytettävältä vaaditaan?
Varmista koulutusten tasavertaisuus ja laatu työroolikohtaisella perehdytysohjelmalla
Työturvallisuuden perusasiat kuuluvat tärkeänä osana jokaiseen perehdytykseen riippumatta siitä missä työskennellään, joten sen pohjalta on hyvä aloittaa perehdytyksen suunnittelu.
Parhaat oppimistulokset ja työntekijöiden motivaatio uuden oppimiseen saavutetaan aina monimuotokoulutuksella, jossa verkkokoulutukselle, lähiperehdyttämiselle ja käytännön harjoittelulle on mietitty oma roolinsa perehdytyskoulutuksessa. Kun työntekijät opiskelevat työturvallisuuden perustiedot ja teorian verkkokurssilla, käytännön harjoittelussa voidaan edetä nopeammin syvemmälle aiheeseen ja tehostaa näin työntekijän sekä perehdyttäjien ajankäyttöä sekä tietysti oppimistuloksia.
Perehdytysohjelman toteutus ja käytännön etenemisen seuranta onnistuu parhaiten digitaalisessa ympäristössä. Työroolikohtainen perehdytysohjelma kokoaa kaiken materiaalin yhteen paikkaan ja työntekijällä sekä esimiehellä on aina ajantasainen tieto perehdytyksen tilanteesta, suorituksista sekä aikataulusta.
Perehdytyksen suunnitteluun ja toteutukseen paneutuminen vähentää kaikkien työtaakkaa ja korjausliikkeiden tekemistä tulevaisuudessa. Onnistuneen perehdytyksen tuloksena vältytään tapaturmilta, onnettomuuksilta ja ylimääräisiltä toiminnan keskeytyksiltä sekä ylläpidetään ennakoivaa työsuojelua.
Uutiset
Barona Teollisuus panostaa uusien työntekijöiden perehdytykseen
Qreform toteutti Barona Teollisuudelle verkkokoulutuksen tukemaan jo käytössä olevia perehdyttämiskäytäntöjä.
Systemaattinen osaamisen johtaminen varmistaa Nesteen prosessiturvallisuutta
Nesteen L2O-järjestelmä parantaa entisestään Nesteen prosessiturvallisuutta vähentämällä laatupoikkeamia ja prosessien häiriöitä.