Asiakas- ja potilasturvallisuutta taidolla -verkkokoulutus

Asiakas- ja potilasturvallisuutta taidolla -verkkokoulutus tarjoaa perustiedot ja käytännön toimintatapoja asiakas- ja potilasturvallisuuden edistämiseen terveydenhuollon eri toimintayksiköissä.

  • Koostuu kymmenestä verkkokurssista ja loppukertauksesta
  • Perehdyttää asiakas- ja potilasturvallisuuden keskeisiin teemoihin
  • Soveltuu kaikille suoraan tai välillisesti asiakas- ja potilashoitoon osallistuville
  • Tarjoaa lukuisia esimerkkejä tyypillisistä asiakas- ja potilasturvallisuusriskeistä ja niiden hallinnasta
  • Tukee organisaation asiakas- ja potilasturvallisuustyötä ja antaa siihen työkaluja
  • Toimii hyvänä pohjana järjestelmällisen asiakas- ja potilasturvallisuuskoulutuksen aloittamiseen

Asiakas- ja potilasturvallisuutta taidolla -verkkokoulutus sisältyy Potilasturvaportti-palvelun perussisältöihin. Peruspalveluun sisältyy myös asiakas- ja potilasturvallisuuden teemakurssit.

Lisäsisältönä Potilasturvaporttiin on tilattavissa myös Asiakasturvallisuutta taidolla -verkkokoulutus. Tämä koulutuskokonaisuus on suunnattu erityisesti avohuollossa työskenteleville sosiaalipalvelujen työntekijöille.

Koulutuksen sisältö

Mistä Asiakas- ja potilasturvallisuutta taidolla -verkkokoulutuksessa on kyse? Miksi koulutus olisi sinulle hyödyllinen? Miten koulutuksen voi suorittaa? Tämä kurssi johdattaa sinut Asiakas- ja potilasturvallisuutta taidolla -verkkokoulutukseen ja antaa ohjeet opiskeluun. (5 min)

Mitä asiakas- ja potilasturvallisuus tarkoittaa omassa työssäsi? Tapahtuuko sinun työpaikallasi poikkeamia ja vaaratapahtumia, jotka voitaisiin estää?

Kurssi perehdyttää asiakas- ja potilasturvallisuuden edistämisen lähtökohtiin sekä siihen, mistä näkökulmista sitä voidaan tarkastella.  Opit myös mitä poikkeamat ja vaaratapahtumat ovat, ymmärrät niiden vaikutukset sekä millä tavoin niitä voidaan vähentää. (25 min)

Miksi poikkeamia ja vaaratapahtumia sattuu? Syyllistetäänkö virheistä vai opitaanko niistä? Kurssi johdattaa systeemilähtöiseen turvallisuusajatteluun, joka on yksi asiakas- ja potilasturvallisuuden edistämisen tärkeimpiä lähtökohtia. Opit, miten poikkeamia ja vaaratapahtumia tulisi tarkastella systeemilähtöisesti ja mitä vaikutuksia ajattelutavalla on toiminnan kehittämisessä. (25 min)

Osaatko tunnistaa poikkeaman tai vaaratapahtuman? Tiedätkö, milloin ja miten ne ilmoitetaan ja käsitellään työpaikalla? Mitä poikkeamista ja vaaratapahtumista oppiminen tarkoittaa? Tällä kurssilla käsitellään poikkeamien ja vaaratapahtumien raportointia ja siihen perustuvaa toiminnan kehittämistä. Opit, millä tavoin poikkeamia ja vaaratapahtumia tulisi ilmoittaa ja käsitellä työpaikalla sekä miten niistä voidaan oppia. (25 min)

Miten riskit vaikuttavat asiakas- ja potilasturvallisuuteen? Mitä riskienhallinta tarkoittaa omalla työpaikallasi? Kurssi perehdyttää riskien arviointiin ja hallintaan sekä yksittäisen työntekijän että organisaation näkökulmasta. Opit, millä tavoin riskejä voidaan arvioida ja mitkä ovat tehokkaimpia keinoja niiden hallinnassa. (30 min)

Miksi ihminen erehtyy? Mitkä tekijät altistavat inhimillisille virheille? Kurssi käsittelee asiakas- ja potilasturvallisuuteen vaikuttavia inhimillisiä tekijöitä. Inhimillisten virheiden hallinta edellyttää virheille altistavien olosuhteiden tunnistamista. Kurssilla opit, millä tavoin inhimilliset tekijät tulisi huomioida poikkeamien ja vaaratapahtumien estämiseksi. (30 min)

Miten tiimityö edistää asiakas- ja potilasturvallisuutta? Miten voit kommunikoinnilla vaikuttaa hoidon ja palvelun turvallisuuteen? Kurssi käsittelee tiimityön merkitystä asiakas- ja potilasturvallisuuden varmistamisessa. Opit käytännön esimerkkien kautta, mitä hyvä tiimityö on ja millä tavoin sen avulla voidaan varmistaa hoidon ja palvelun turvallisuus. (25 min)

Mikä tekee hoito- ja palveluprosessista turvallisen? Osaatko tunnistaa virheille altistavat toimintatavat? Kurssi perehdyttää asiakas- ja potilasturvallisuusriskien hallintaan hoito- ja palveluprosessien ja toimintatapojen näkökulmasta. Opit tärkeitä periaatteita ja yleisimpiä käytäntöjä asiakas- ja potilasturvallisuuden varmistamiseen erilaisissa tilanteissa. (20 min)

Miten asiakas tai potilas voi osaltaan edistää turvallisuutta? Miten asiakas ja potilas osallistetaan turvallisuuden varmistamiseen? Miten toimit poikkeaman ja vaaratapahtuman sattuessa?

Kurssilla käsitellään, miten yhteistyö henkilöstön, asiakaan ja potilaan välillä saadaan sujumaan parhaalla mahdollisella tavalla turvallisen hoidon ja palvelun varmistamiseksi. Opit myös, miten poikkeamat ja vaaratapahtumat tulisi käsitellä asiakkaan ja potilaan sekä omaisten kanssa. (25 min)

Miten voit ehkäistä infektioiden syntymistä? Tunnetko syyt lääkehoidon poikkeamiin? Mistä kajoavien toimenpiteiden haittatapahtumat saavat alkunsa?

Kurssi nostaa esiin kolme tärkeää osa-aluetta asiakas- ja potilasturvallisuuden kehittämisessä. Infektiot, lääkehoidon poikkeamat ja haittatapahtumat kajoavissa toimenpiteissä ovat yleisimpiä asiakas- ja potilasturvallisuusriskejä. Opit tärkeitä näkökulmia ja käytännön keinoja asiakas- ja potilasturvallisuuden varmistamiseen näillä alueilla. (25 min)

Tämä kurssi kertaa Asiakas- ja potilasturvallisuutta taidolla -verkkokoulutuksen keskeiset asiat ja testaa tietosi koulutuksen aiheista. Voit tehdä loppukertauksen sen jälkeen, kun olet suorittanut muut Asiakas- ja potilasturvallisuutta taidolla -koulutukseen sisältyvät kurssit. Loppukertauksen päätteeksi voit tulostaa itsellesi todistuksen koulutuksesta. (45 min)

Kenelle?

Koulutus on tarkoitettu välittömässä asiakas- ja potilastyössä toimiville, kuten lääkäreille, hoitajille ja lähijohdolle, mutta se tarjoaa tärkeää tietoa kaikille sosiaali- ja terveydenhuollossa toimiville ammattilaisille.

Kesto

Koulutus sisältää kymmenen verkkokurssia ja lopputestin. Yksi kurssi kestää n. 25 min, ja loppukertaus n. 45 min.